Ticino masa za oblaganje torti

 

Ticino masa za oblaganje torti

 

Ticino masa za oblaganje torti

 

Potrebni sastojci:

– 1 kg šecera u prahu (najfinije mljeven)

– 1,5 vrećica (15 g) želatine u prahu

– 6 žlica hladne vode(za želatinu)

– 8 žlica fruktoze

– 1 žlica vruce vode (za fruktozu)

– 15 ml jestivog glicerina

 

Postupak rada :

1. Želatinu preliti s hladnom vodom i pustiti 10 minuta da nabubri.

2. Fruktozu preliti sa vrućom vodom i uz lagano grijanje sasvim rastopiti da se dobije sirup. Paziti da ne zakuha, te da se ne karamelizira i požuti!

3. Kad se taj sirup malo rashladi, dodati glicerin.

4. Zatim taj dobiveni sirup izmiješati sa nabubrenom želatinom.

5. U veću posudu staviti šecer u prahu, u sredini napraviti rupu i u nju izliti onu gornju mješavinu sirupa i želatine. Dobro paziti da je šecer fino mljeven! Da se pod prstima ne osjete kristalići! Mora biti kao glatko brašno pod prstima.

6. Dalje mijesiti kao da mijesite tijesto.

Napomene:

– Ne smije biti premekano tijesto! Dobije se kugla bijele boje! Prekrasna je i bez dodavanja jestivih boja. Ako se masa ide bojati, boja se miješa sa masom tek nakon što je gotova!

-Ne bojati šećer u prahu ili vodu, nego gotovu ticino masu! Preporučljive su boje u gelu ili u prahu, jer ako su tekuće, a morate ih dosta dodati, masa će vam postati ljepljiva! U tom slučaju dodati još šećera!

-Ako trebate spajati dijelove figurica ili lijepiti figurice na tortu, izmiješajte žlicu šećera u prahu sa par kapi vode. Tek toliko da se rastopi i zagrijte na tren. I imate jestivo ljepilo!

-Masu napravite dan ranije, ili nekoliko dana ranije. Ona može stajati, nema se u njoj šta pokvariti za par dana. Samo ju zatvorite u vrećicu i držite na suhom i hladnom, ali ne u frižideru! Prije nego ju idete koristiti, malo ju stavite u mikrovalnu i kao svježa je.

-Ticino se ne stavlja na torte premazane izvana šlagom ili kremom kuhanoj na vodi, soku… Znači, mora ići ili direktno na tijesto ili na kremu od jaja! Dakle, ako ide na tortu od šlaga, morat ćete izvana tortu premazati buttercream-om(margarin+šećer u prahu).

-Predlažem i da se figurice naprave ranije, pa se malo prosuše na zraku!

-Za oblačenje torte, ticino se tanko razvalja. Na oko 3 mm. Pazite da razvaljate dovoljno široko, da vam kasnije prekrije cijelu tortu i bočne stranice! Nakon što smo prenesli ticino na tortu, valjkom malo prijeći po vrhu torte, da ju zagladimo, bočne stranice pritisnuti dlanovima. Nakon što ste ukrasili tortu prema želji, sada može u frižider. Najgore što joj se može desiti je da se malo orosi. Nemojte to brisati, to se osuši za par minuta na zraku.

I to je to.

One Response to Ticino masa za oblaganje torti

  1. Sandra 03/05/2014 at 14:43 #

    Koju tortu je preporučljivo napraviti za oblaganje?

Leave a Reply